fbpx
October 21, 2020

Cara Bersihkan Cooker Hood Dengan Mudah

Cooker Hood atau Blower dapur rumah merupakan perkakasan dapur yang terletak di atas tungku dapur memasak yang berfungsi sebagai penyedut asap dan wap masakan supaya dapur udara tidak kaku dengan bau asap memasak. Bahagian peranti sedutan asap ini boleh jadi sangat kotor.
Alat sedutan asap ini mesti dibersihkan secara berkala. Bersihkan hood memasak sekurang-kurangnya sekali seminggu atau sekurang-kurangnya sekali sebulan.
Membersihkan aksesori sedutan asap agak rumit. Kita bukan sahaja perlu membersihkan bahagian luar dan permukaan, tetapi juga dalam (penapis) alat sedutan asap ini.
1. Sediakan alat untuk membersihkan hood periuk terlebih dahulu, seperti air detergen, kain lap, berus.

Cara Bersihkan Cooker Hood Dengan Mudah

2. Tanggalkan penutup bawah hood periuk. Kemudian buka pengapit penapis wayar yang dilampirkan ke bahagian dalam penutup.

3. Isi bekas dengan air bersih dan Sabun Anti Bakteria.

Cara Bersihkan Cooker Hood Dengan Mudah

4. Masukkan penapis hood periuk di dalam bekas.

Cara Bersihkan Cooker Hood Dengan Mudah

5. Rendam larutan pencuci penapis hood periuk. Kemudian sapu menggunakan span untuk mencuci. Sekiranya terdapat kesan yang sedikit keras, gosokkannya dengan menggunakan berus. Kaedah ini digunakan untuk menghilangkan kesan minyak degil pada penapis.

Cara Bersihkan Cooker Hood Dengan Mudah

6. Semasa penapis sedang direndam , kita boleh membersihkan bahagian depan dan dalam peranti hood dengan kain basah.
7. Keluarkan penapis Hood  periuk dari rendaman.
8. Bilas dengan teliti dan keringkan. kemudian pasang semula.
9. Kemudian, switch on cooker hood beberapa minit untuk mencuba fungsinya.
Selamat Mencuba.

More Posts

5 Common Cold Room Problem

5 Common Cold Room Problems and Some Recommended Solutions Cold rooms are commonly used for industrial purposes. Aside from maintenance, owners or operators should also be

Coldroom Temperature Controller

Coldroom Temperature Controller Every coldroom system must have at least 1 temperature controller. A temperature controller consists of a temperature sensor and an electric on-off